Gamerensche waarden

Gamerensche Waard 1 juni 2011 Bart Peters (11)lrpdf icoonKlik hier voor een uitgebreide rapportage van de Gamerensche Waarden

 

In de Gamerensche Waarden zijn in de periode 1996-1999, als onderdeel van kleiwinning voor de nieuwe dijken, drie nevengeulen aangelegd, waarvan 2 aanzandende oevergeulen en één grote stromende nevengeul. Deze geulen hebben tegelijkertijd voor veel extra ruimte voor het water gezorgd.

De grote nevengeul van Gameren blijkt een van de best ontwikkelde nevengeulen van Nederland te zijn. De geul is belangrijk voor vissen en bijzondere libellen Gameren-oude-zomerkade-julivan stromend water. Ook processen van zandafzetting en erosie zijn overal in en langs de geulen prachtig zichtbaar. Juist deze losbandige processen hebben ervoor gezorgd dat het gebied een toplocatie is geworden voor bijzondere pioniersoorten van rivieren als Oeverlloper, Oeverzwaluw, Kleine plevier en Bruin cypergras.

Daarnaast ontwikkelen de Gamerensche Waarden zich ook op het land tot een waardevol natuurgebied ontwikkeld, met bloemrijke grasland en enkele oeverwaleilanden soorten als Grote centaurie, Wilde marjolein en Kleine ruit. Daarnaast wordt het gebied veel door mensen gebruikt, varierend van struinen langs de rivier tot pootje baden in de grote nevengeul.

 

Gamerensche-Waard-steilwand